Zeepziederij Borssenburg

Voor de oorsprong van Zeepziederij Borssenburg moeten we terug naar 1583, waar de Amsterdamse Zeepzieder Jacob Fransz. Oetgens bij het huis van zijn schoonmoeder, Maria Jacob Dobbes, aan de Amsteldijk begon met de aanleg van een kruidentuin.

Zijn schoonmoeder was getrouwd met een zekere heer Bors, waar de naam Borssenburg van af te leiden is.

In 1720 kwam deze Hofstede, inmiddels uitgebreid met een kruidenmolen, door verkoop in handen van Pieter Graver sr. waar later zijn zoon Pieter Graver jr. de Zeepziederij voortzet.

Na vele overnames zou Zeepziederij Borssenburg (ter hoogte van de huidige Saffierstraat) pas in 1916 plaats moeten maken voor grootschalige woningbouw van de ‘Amsterdamse School’-architecten.

Logo Zeepziederij Borssenburg

In 2016 hebben wij Zeepziederij Borssenburg weer nieuw leven ingeblazen en maken, met een vleugje nostalgie, weer een ambachtelijk product met alles wat we deze eeuw van een biologische zeep mogen verwachten…
…en om eerlijk te zijn; denken wij daarin goed te zijn geslaagd….

2 thoughts on “Over ons

 1. Anneke Groenendijk schreef:

  Beste,
  Op uw website lees ik dat u biologische zepen verkoopt. Mag ik vragen welk biologisch keurmerk u daarvoor heeft en waar ik dat kan vinden?
  Lees graag uw reactie.
  Mvg. A. Groenendijk

  1. Em van Bemmel schreef:


   Beste Anneke,
   Dank voor je reactie en belangstelling in onze producten.
   Voor wat betreft je terechte vraag over een ‘Biologisch keurmerk’;
   Als Biologisch en Ambachtelijke Zeepmakers liggen onze prioriteiten vanzelfsprekend bij het maken van een verantwoord en eerlijk product.
   Hetgeen terug te vinden is in de zorgvuldige keuze van grondstoffen en ingrediënten voor de bereiding van onze zepen en crème’s.
   Zo verwerken wij alleen ongeraffineerde boter’s uit Ghana en plukken de Vlierbloesem voor onze seizoen-zeep uit eigen tuin. Om maar eens twee uiterste te noemen.

   Schijnzekerheid van Keurmerken
   Door het woud van Keurmerken is het er voor de bewuste consument ook niet overzichtelijker op geworden.
   https://keurmerken.milieucentraal.nl/overzicht/cosmetica/
   Ieder Keurmerk zou voor ‘Vertrouwen’ moeten staan en de consument moeten informeren èn beschermen, maar door talloze schandalen uit het recente verleden (denk aan de vlees-industrie) en de zwaarwegende commerciele belangen, word er op grove wijze gesjoemeld met dat vertrouwen.

   Zo biedt het ‘Groene Blaadje’, dat de Europese Unie sinds 2010 op Biologische producten plakt, de consument niet meer dan 95% ‘zekerheid’ over de Biologische oorsprong van een product….
   Wij van Zeepziederij Borssenburg vinden dat onvoldoende en gaan alleen voor 100% Biologisch!

   In dit kader zijn wij natuurlijk erg benieuwd naar jouw eigen bevindingen van de Crème en Lippenbalsem, die je onlangs bij ons bestelde.
   Een Lippenbalsem de overigens zuivere Bijenwas bevat die wij direct van een locale Imker afnemen.

   Hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord en nog meer vertrouwd te hebben gemaakt met onze producten.

   Met vriendelijke groet,
   Em van Bemmel
   Zeepziederij Borssenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *